Från 1 November skulle nya sophanteringen fungera!

De nya soptunnorna stog på plats 27/10. Dagarna innan hade man delat ut påsar och behållare ut till hyresgästerna. Men man upplystes om att det var från den 1/11 som det skulle fungera. Innan behållarna kom så fanns massor av frågetecken om vart man skulle slänga kompostpåsarna. Att vi inte skulle få den bästa lösningen med en behållare av den typen som man gräver ner, det förstog man ju då kylan var på väg och inga grävningar hade gjorts.


Så här såg det ut första dagen det skulle gälla. Ja, några dagar innan. Men tunnorna stog på plats. Ändå så lägger man kompost- påsen på golvet direkt innanför dörren. Tillsammans med de sopor man skulle lagt i vanliga brännbara sopor och annat som ska till miljöstationen några hundra meter bort.
I Komposttunnan hamnade omgående en plastpåse innehållande växter. V äxter är komposterbara men knappast den plastpåse som de låg i. En sorteringsfråga för killar och tjejer i Ludvika sopsortering.

Det här är ju containern för brännbart material. Här ska inga hårda plastförpackningar finnas. Men det hamnar det där nästan dagligen i eller utanför plastkassar.
Hur ska man få informationen att nå fram???
Är ett blad på ett 10-tal sidor en bra lösning? Hur många studerar det? Är möten i föreningslokaler, biosalonger bra? Om det kommer ca 10 % av befolkningen eller mindre. Kan man då säga att det fungerar? Om man går i trappuppgången och alla som är borta får sitt material ställt utanför dörren eller släppt i brevlådan och ingen uppföljning sker, hur fungerar det?
Vi måste tänka efter och hitta effektivare sätt!

© Leif Rehnvall